Herhaalt de geschiedenis zich?

“Mama, vertel nog eens over jouw vlucht!” Freya kijkt haar dochter glimlachend aan. Ze heeft het verhaal al tientallen keren verteld en wil de gebeurtenissen het liefst uit haar geheugen wissen. ”Oké”, zegt ze, “kom maar zitten en luister”.

September 2001, na de aanslagen in New York. Meneer W., lid van de Tweede Kamer, begon op niet mis te verstane wijze de Islam de schuld te geven van de aanslagen. Niet alleen de terroristen, maar alle moslims.

In 2008 werd Nederland getroffen door de economische crisis. En weer was daar meneer W., die de oorzaak van de crisis zocht bij de aanwezigheid van allochtone mensen in Nederland. Als deze buitenlanders naar hun eigen land zouden oprotten, hadden ‘wij Nederlanders’ het weer goed.

In 2015 ging het mis. Er kwamen veel vluchtelingen naar Europa, op zoek naar een veilig bestaan. Voor meneer W. de uitgelezen kans zijn greep naar de macht te doen. Het zaad van zijn haatzaaierij, generalisatie en domme, racistische uitspraken vond een gretige voedingsbodem bij een deel van de Nederlanders. Een té groot deel, zoals bleek tijdens de verkiezingen in 2016. Hij werd minister-president.

Binnen een jaar werd het koninkrijk der Nederlanden een republiek. Alle allochtonen werden het land uitgezet, zonder pardon. Alle werkloze Nederlanders werden voor de keuze gesteld: gratis arbeid of wegwezen. Ouderenzorg… hij sloot alle bejaardencentra. Oudjes moesten bij hun familie wonen of in de kampen die er voor ingericht zijn.

“Toen hij begon over een ‘bijzonder ras’ was de maat vol”, zegt Freya. Wij zijn, net als veel andere Nederlanders, gevlucht. Naar landen in Europa en daarbuiten, waar nog wel een democratie is.

“Maar mama, dat kan nu toch niet meer gebeuren dat zo’n enge man aan de macht komt?”. Freya huivert. “Ik hoop het niet schatje, maar dat dachten we toen ook…”.


©Anja, oktober 2015


Een verhaal voor de WE-300. De WE-300 is een uitdaging van Plato: schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Het woord voor de maand oktober is: nadenken. Lees meer over de WE-300 op Platoonline.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten